Geschiedenis Snowfun
Geschiedenis Skiclub Snowfun
François Peters coördintor en Joop Groos trainer.
Skiclub “Snowfun” is ontstaan uit skiclub “Downhill” waarvan Joop Groos de trainer en François Peters een (zeer enthosiaste )cursist was. Hieronder kun je de geschiedenis lezen.
Skiclub Downhill is een samenvoeging van een 8 jarige bestaande vereniging en een nieuw op te richten club.Een fusie dus. Dat betekent concreet dat de beste eigenschappen aan elkaar zijn toegevoegd. Hoe is dit eigenlijk in zijn werk gegaan?
Ongeveer 8 jaar geleden werd vanuit een vriendenclubje, dat elke zondagochtend samen ging skiën op skibaan “De Kempervennen”-toen nog in beheer van Joop Groos- een vereniging opgericht. In eerste instantie heette dit skiclub “De Kempervennen”. Maar deze naam mocht eigenlijk niet gevoerd worden want de naam “De Kempervennen” is alleen voorbehouden aan het gelijknamige bungalowpark .
Omdat er kontakten lagen met sportzaak” Sporthuis Olympia “uit Veldhoven, waarvan de eigenaar Fons Verhagen het clubje wel wilde sponsoren, werd hieruit het Skiteam “Olympia” geboren.
Het clubje groeide al snel uit tot een vereniging van ongeveer 30 tot 35 skifanaten. Er werd van alles opgebouwd. Er kwamen slalompalen (de originele), er kwam een tijdwaarneming en een wedstrijdtrainer in de persoon van Robbert Coenraads.
Zoals u ziet lag het accent van deze vereniging puur op wedstrijdgebied. De leden togen met groepjes naar diverse officiele wedstrijden in den lande. Het was een gezellige boel. Maar er kwamen leden mutaties. Het aantal wedstrijdskiers werd minder. Het leden aantal was niet echt constant,maar ondanks alles bleef de sponsor de club trouw.
Er werden ook nieuwe activiteiten ontplooid en wel een heel bijzondere. Een ski-show op een vrachtauto.
Skiteam “Olympia” kreeg een uitnodiging om in Valkenswaard mee te doen aan het Fiesta del Statie. Hier konden diverse sportverenigingen zich presenteren. De vereniging had wel zin, maar hoe konden we onze sport promoten? Door demonstraties te geven natuurlijk, maar dat is niet zo eenvoudig.
Een stijger bouwen kost veel tijd en handen vol met geld. De voorzitter destijds, Theun Tuit, kwam op het ludieke idee een skibaan te bouwen op een vrachtauto met achterwaartse kieper. Hiervoor werd een transportbedrijf, genaamd “Jan Dikker” uit Valkenswaard benaderd, die direct enthousiast was en een truck met oplegger beschikbaar stelde en deze voor het aanbrengen van skimatten aanpaste. Het optreden werd een daverend succes dat een vervolg kreeg.
Dezelfde dag werd de club uitgenodigd demonstraties te geven tijdens de zomeravondfeesten in Valkenswaard. De show groeide uit tot een waar spektakelstuk met skiën,snowboarden,muziek en licht. Verder werd getracht het ledental van onderuit wat aanvulling te geven.
De jeugd werd opgezocht. Twee bestuursleden,Onno Vollinga en Niec Himpens,gingen basisscholen bezoeken. Dit viel niet mee, want scholen staan nogal sceptisch tegenover verenigingsaktiviteiten, maar uiteindelijk lukte het toch.Er werd een grote groep kinderen ontvangen op een open dag en ze hadden de plezier van hun leven.
Ondertussen bleek de beheerder van de skibaan Theo v.Lierop grote plannen te hebben. Hij ging zelf een skimat produceren,hij wilde de skihut verbouwen en ging zaken doen met de Eindhovense sportzaak “Sport Zuid”.
Verder gingen er geruchten dat hij zelf een skivereniging wilde gaan oprichten. Met dat laatste was skiteam “Olympia” niet zo blij, want een concurrent konden ze niet gebruiken, omdat men verwoede pogingen deed om leden te werven. Tenslotte was het skiteam maar gast op de skibaan en in het ergste geval kon ze geweerd worden, indien er een concurrentiepositie zou ontstaan. Daarbij ontstond er een sponsorprobleem.
De skibaanbeheerder kreeg belangen in een Eindhovense sportzaak en het skiteam had belangen in een Veldhovense. Was het nog toegestaan aan het skiteam om de Veldhovense reclame te voeren?Daar tegenover stond dat skiteam “Olympia” al heel wat ervaring had in het organiseren van diverse activiteiten. En had het skibaanpersoneel daar wel genoeg tijd voor?
Al gauw kwam het idee om maar eens samen met de skibaanbeheerder Theo v.Lierop om de tafel te gaan zitten en de zaken eens op een rijtje te zetten. Daaruit bleek dat skiteam “Olympia” heel graag op de skibaan de Kempervennen wilde blijven en dat skibaan de Kempervennen skiteam Olympia niet kwijt wilde. Vervolgens kwam er een fusie ter sprake.
Na kort overleg bleek dit een prima oplossing te zijn voor beide partijen. Skibaan de Kempervennen haalde een brok ervaring binnen. Skiteam Olympia was niet meer een gastvereniging maar kreeg de beschikking over een eigen skibaan, waarin de skibaanbeheerder belangen had.
Verder ontstond er een direct verband tussen skischool en vereniging. Hierdoor was het doorstromen van skiles naar skiclub veel makkelijker geworden. Immers de skibaan heeft daar ook belang bij. Op de jaarvergadering van skiteam “Olympia” werden door het zittende bestuur alle voor-en nadelen aan de leden uitgelegd. De jaarvergadering gaf tenslotte toestemming voor een fusie.
De officiële vereniging skiteam “Olympia” bleef echter wel gehandhaafd en ging uitsluitend ski-demonstraties op hun mobiele skibaan geven in de regio. Maar niet alles bleef bij het oude, zoals bij skiteam “Olympia”. Het bestuur verdween. De skibaanbeheerder Theo v.Lierop werd de verantwoordelijke man. Er werd een activiteitencommissie opgericht.
Het materiaal wat het skiteam bezat wisselde van eigenaar. Ook het doel van de vereniging veranderde. Bij het skiteam lag het accent op het wedstrijdskiën,maar bij skiclub “Downhill” stond het recreatieve skiën voorop. Deze doelgroep was veruit het grootst en makkelijker te bereiken. Voor de wedstrijdskiërs een tegenvaller dus. Voor hen werd er een speciale training opgezet. Maar deze training werd nog niet gegeven.
Er werden aan de wedstrijdskiërs hoge eisen gesteld, hieraan voldeden er nog te weinig om kostendekkend een wedstrijdtraining zelfstandig te laten draaien. Voorlopig werd dit opgevangen door een alternatieve training. De vaste trainingsavond op donderdag verdween, hiervoor kwam de maandagavond terug. De planning was dat deze avond exclusief voor de leden van skiclub “Downhill” werd, indien er voldoende leden waren.
Op deze maandagavond werd er skibegeleiding gegeven aan leden, vanaf categorie C. De skibegeleiding werd in principe gegeven door Joop Groos (techniektraining)en Robbert Coenraads(wedstrijdtraining). Leden van skiclub Downhill konden deelnemen aan georganiseerde reizen door skibaan “De Kempervennen”.
Deze voordelige en prima georganiseerde reizen waren een hoogtepunt van het skiseizoen. Tot zover het verhaal wat destijds (dec.”92)gepubliceerd heeft gestaan in een clubblad.
Gezien het tekort aan goede en gemotiveerde skiërs, verhuizing,studies, liefde, verdwijning kunstskibaan,etc.is dit allemaal een beetje verwaterd,totdat Fraçois weer de kriebels kreeg en Joop heeft gevraagd de boel samen weer op te starten.Dit is het begin van skiclub Snowfun.